SCHOONMAKEN IS GEEN PERFECT SYNONIEM VOOR POETSEN, KUISEN IS GEEN AN EN MOOI IS WEST- EN ZEEUWS-VLAAMSER DAN IK DACHT. EEN TAALFILOSFIETJE. FOTO’S VAN SCHOONMAKENDE PERSONEELSLEDEN VAN HET MAERLANT-ATHENEUM

POETSEN is al wrijvend schoonmaken (of reinigen). Zilver  of koper poetsen. Men gebruikt dus beter SCHOONMAKER/SCHOONMAAKSTER voor iemand die schoonmaakt of reinigt dan ‘POETSMAN/POETSVROUW.

Vlamingen blijven maar SCHOON gebruiken als eigenlijk mooi is bedoeld. Een ‘schoon’ lichaam is iets anders dan een ‘mooi’ lichaam! MOOI heeft met SCHOONheid te maken. In SCHONE LETTEREN heeft SCHOON de betekenis MOOI!

In een tekst van naamkundige, dialectoloog en etymoloog Frans Debrabandere lees ik dat in 1153 in Veere (Zeeland, Walcheren) de naam Olricus Moye voorkomt en dat de naam Henric Moiard (de mooie) in Gistel in 1278 voorkomt  in in West-Vlaanderen dus!

KUISEN als synoniem van schoonmaken is geen Algemeen Nederlands. Goed is KUISEN wel in bijvoorbeeld JE TAAL KUISEN, DIE FILM IS GEKUIST….en KUIS is rein van zeden. Je kunt je wel voorstellen wat een KUISE ZOEN is….