EEN LINK TUSSEN OUD-LL. (1989) THEATERMAKER CHOKRI BEN CHIKHA, PSYCHIATER DIRK DE WACHTER, OOSTENRIJKS SCHRIJVER STEFAN ZWEIG, BLANKENBERGS GRAFICUS FRANS MASEREEL

Psychiater Dirk De Wachter verbleef onlangs een tijdje in Tanzania (Projecten Child Help) en berichtte hierover in columnachtige teksten in De Standaard.

Op de voorstelling in Gent van Chokri Ben Chikha’s  ZOO HUMAIN. DE BLIJDE TERUGKEER VAN DE BARBAAR , sept.. 2017, sprak ook Dirk De Wachter, die in zijn laatste artikel over zijn verblijf in Tanzania mooie zinnen schrijft o.a. over zijn aanwezigheid op een rijk huwelijksfeest en over zijn lectuur van de roman ONGEDULD (UNGEDULD DES HERZENS) van de Oostenrijkse auteur Stefan Zweig (1881-1942), over wie Mark Schaevers  het heeft in OOSTENDE, DE ZOMER VAN 1936 Over datzelfde jaar 1936 in Oostende heeft de Duitse journalist Volker Weidemann het ook in OSTENDE 1936, SOMMER DER FREUNDSCHAFT. Dirk De Wachter citeert Zweig: “Pas als je weet dat je ook voor anderen iets betekent, voel je de zin en het doel van je eigenbestaan”

Stefan Zweig (1881-1942) was Oostenrijker en jood. Hij verbleef in 1914 al in Oostende en ook in De Haan. Toen wou hij niet geloven dat de eerste Wereldoorlog uit zou breken. In 1936 beleefde hij zomermaanden in Oostende o.a. Met Joseph Roth.

Stefan Zweig bewonderde Emile Verhaeren en de beroemdste Blankenbergenaar Frans Masereel, over wie hij schreef: Wanneer alles ten gronde zou gaan; alle boeken, monumenten, foto’s en verslagen en er bleven slechts de houtsneden die Masereel gedurende tien jaar geschapen heeft gespaard, dan zou men alleen daaruit onze hele hedendaagse wereld kunnen herbouwen.