TAALFILOSOFIETJE: VLAMINGEN BLIJVEN VAAK HET BELGISCH-NEDERLANDSE WOORD KIEZEN I.P.V. HET ALGEMEEN NEDERLANDSE…REFTER I.P.V. EETZAAL BIJVOORBEELD

eetzaal RNS (nu Maerlant-atheneum) jaren ’20 vorige eeuw

Raf heet weliswaar zijn zaak SLAGERIJ RAF, maar in Carrefour heet de afdeling waar men vers vlees kopen kan BEENHOUWERIJ. Waarom toch? Het zou toch veel harmonieuzer zijn als alle Nederlandstaligen hetzelfde woord zouden gebruiken!

Ik smeer ’s ochtends JAM op mijn boterham, maar op het jampotje uit ALDI  staat ‘extra confituur’. In de Nederlandse ALDI-folder vind ik wel ‘aardbeienjam’.

In vond een oude foto (jaren ’30, vermoed ik) van het schoolrestaurant, van de EETZAAL dus van de toenmalige Rijksnormaalschool.

Vandaag gebruiken veel jongens en meisjes nog het woord REFTER, dat eigenlijk uitsluitend dient voor de eetzaal van een klooster. In het Grootseminarie in Brugge hebben ze nog een refter – er was ooit een abdij – en bij Gezellewandelingen gingen leerlingen uit de zesdes er wel eens hun lunchpakket verorberen,

voor ze konden genieten van het unieke schilderij HET LAATSTE AVONDMAAL van de anonieme Vlaamse Primitief Meester van de Catharinalegende.