IN UITKERKE,PARK DE CRAENE – EEN EEUW GELEDEN WAS HIER EEN SCHAARBEEKSE SCHOOL – BEVONDEN ZICH GISTERAVOND, 10/07, VOOR PARKIES (METEJOOR) OOK ENKELE GO!-BL’BGE LLN., LERARESSEN EN OUD-LEERLINGEN ONDER HET LUISTERENDE PUBLIEK EN SPELENDE KINDEREN

UITKERKE ” School Alexandre de Craene “

Het was in 2019 de tweede  Parkiesavond op woensdag,  met een optreden van METEJOOR, met als solozanger Joris Van Rossem die vooral Nederlandstalige liedjes zingt.

Van half negen tot half tien liepen we in het Uitkerkse Park De Craene door het publiek en troffen er luisterende en gezellig pratende leerlingen van de Bl’bse GO!-scholen,

maar ook oud-leerlingen.

Waar nu het Park De Craene is, stond vroeger een Schaarbeekse school!

In INVENTARIS ONROEREND GOED lees ik o.a.

In mei 1919 besloot de gemeente Schaarbeek om het oude hotel L’Aigle Noir in Uitkerke aan te kopen…. Vanaf oktober 1919 konden er in Alexandre De Craene 65 kinderen, zowel meisjes als jongens, logeren. De kolonie werd genoemd naar de initiatiefnemer, de schepen van Openbaar Onderwijs Alexandre De Craene (1860-1924). en:  Er is een doorgang in het gebouw, waarlangs men het achterliggende “Park de Craene” bereikt, waarin het kasteeltje te Uitkerke. Bij de aanleg van het Park De Craene in 1980 wordt de vroegere school “Alexandre De Craene” afgebroken, gelegen op de andere hoek van de wegel. Deze school wordt gesticht in 1919 door de “Commune de Schaerbeek”