IN PARK DE CRAENE – EEN EEUW GELEDEN WAS HIER EEN SCHAARBEEKSE SCHOOL – BEVONDEN ZICH EERGISTERAVOND, 03/07, VOOR PARKIES (BARBARA DEX) HEEL WAT GO!-BL’BGE LLN., LERARESSEN EN OUD-LEERLINGEN ONDER HET LUISTERENDE PUBLIEK

Het was de eerste  Parkiesavond op woensdag,  met een optreden van BARBARA DEX, zangeres die in 1993 deelnam aan het Eurovisiesongfestival met IEMAND ALS JIJ en die eergisteravond met haar band vooral funk zong. Van acht uur tot half tien liepen we in het Uitkerkse Park De Craene door het publiek en troffen er luisterende en gezellig pratende leerlingen van de Bl’bse GO!-scholen, maar vooral ook oud-leerlingen.

Waar nu het Park De Craene is, stond vroeger een Schaarbeekse school!

In INVENTARIS ONROEREND GOED lees ik o.a.

In mei 1919 besloot de gemeente Schaarbeek om het oude hotel L’Aigle Noir in Uitkerke aan te kopen…. Vanaf oktober 1919 konden er in Alexandre De Craene 65 kinderen, zowel meisjes als jongens, logeren. De kolonie werd genoemd naar de initiatiefnemer, de schepen van Openbaar Onderwijs Alexandre De Craene (1860-1924). en:  Er is een doorgang in het gebouw, waarlangs men het achterliggende “Park de Craene” bereikt, waarin het kasteeltje te Uitkerke. Bij de aanleg van het Park De Craene in 1980 wordt de vroegere school “Alexandre De Craene” afgebroken, gelegen op de andere hoek van de wegel. Deze school wordt gesticht in 1919 door de “Commune de Schaerbeek”