03/07: SPORTECONOOM TRUDO DEJONGHE, OUD-LL. MAERLANT-ATH. (1983) OP ‘één’OVER KOSTEN-BATENANALYSE START TOUR DE FRANCE IN BRUSSEL

Trudo De Jonghe, oud-leerling 1983, is licentiaat geografie en economie. En hij werd doctor in de economie. Nu is hij hoogleraar KULeuven (doceert in Antwerpen)

We hoorden en zagen hem gisteravond in het Journaal op ‘één’

Op ‘BRUZZ’ lees ik: Als we sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven) bellen, blijkt ook hij sceptisch. “Eigenlijk moet je een kosten-batenanalyse maken waar je ook met de negatieve gevolgen rekening houdt. De impactstudies zijn vooral marketingdocumenten waarmee beleidsverantwoordelijken proberen om die grote bedragen te rechtvaardigen die ze uitgeven aan belastinggeld. Voor Yvan Mayeur en Alain Courtois was dit ook een manier om nog eens in de kijker te lopen.”

Dejonghe maakt zijn punt concreet. “Brussel verwacht bijvoorbeeld een miljoen mensen die samen 40 miljoen extra inkomsten zullen genereren. Maar die bezoekers zullen vooral uit Vlaanderen komen waar wielrennen populair is en ze zullen hier niet overnachten. Voor 40 euro de man zullen die gemiddeld al heel wat pinten mogen drinken.”

fotocollage met Franky Maelstaf: l.: in 2018 in de bib in Blankenberge – r. 1982 met dezelfde Franky Maelstaf in het voetbalelftal van de school.

Trudo Dejonghe in de bib na een gesprek met Jan Knudde