N.A.V. VADERDAG: EEN TAALFILOSOFIETJE…’VADER’ IN ENKELE TALEN…IN HET FRIES ‘HEIT’= HIJ DIE BEVEELT

Een vader kreeg van zijn zoon een verjaardagskaartje met de opdracht: ‘Een beetje opzoekwerk…Wat komt uit welke taal?

De vader vond al snel een site waarop al die vaderwoorden stonden. Lang duurde het opzoekwerk dus niet.

‘HEIT’, Fries voor vader kende hij al van zijn vele bezoeken aan Friesland. Hij dacht dat het de Friese variant van het Engels ‘HEAD’ was, maar neen, het is afkomstig van het werkwoord ‘HETEN’, dat ook ‘GEBIEDEN’ betekent: HEIT=GEBIEDER, baas dus.

Father: Engels, baba: Turks, far: Zweeds, Noors, Deens, ata: Sloveens, père: Frans, otac: Bosnisch, heit: Fries, makua: Hawaïaans, athair, Iers, Vater: Duits, padre: Italiaans, Spaans, apa: Hongaars, oçeta: Kroatisch, pai: Portugees, papp: Luxemburgs, tad: Bretons, Welsh

Op de foto’s: Frits Standaert gaf in de jonge jaren tachtig Nederlands aan zijn zoon Frits jr. – Noël Diricks gaf in de tweede helft van de jaren zeventig geschiedenis aan zijn zoon Herman (niet op de foto, wel op… http://maerlantkrant.be/2018/03/08/oud-leerling-1977-herman-diricks-baas-van-het-voedselagentschap-favv-in-het-nieuws-van-19u-i-v-m-de-veviba-zaak/) en dochter Greta – Jaak Coudeville gaf in de jaren negentig Nederlands en Duits aan zijn zoon Joost en zijn dochter Loes – Joost Coudeville geeft nu Nederlands aan zijn zoon Jens – Tom Daneels gaf tot voor kort Engels en aardrijkskunde aan zijn dochter Chiara en zijn zoon Andreas.