BART MOEYAERT ONTVING DAARNET VAN DE ZWEEDSE KROONPRINSES VICTORIA DE PRESTIGIEUZE ALMA (ASTRID LINDGREN MEMORIAL AWARD), DE ‘NOBELPRIJS VOOR JEUGDLITERATUUR’. IN EEN SPEECH IN ZWEDEN BEWIEROOKTE HIJ ZIJN JEUGD EN DE JEUGDLITERATUUR én HET BELANG VAN VEEL WETEN… HIJ WAS ZEKER DRIE KEER IN DE MAERLANT-MIDDENSCHOOL.

 

In die toespraak citeert hij een liedje dat Roodkapje zingt in de musical INTO THE WOODS, dat hij vaak gezongen zou hebben mocht hij kinderen gehad  hebben en dat eindigt op

Isn’t it nice to know a lot

And a little bit not

Bart Moeyaert was in de jaren negentig tweemaal in de Maerlant-middenschool, voor het laatst was hij gastauteur in 2006

NRC: De Vlaamse kinderboekenschrijver Bart Moeyaert heeft de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) gewonnen, de meest prestigieuze internationale prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat maakte de jury in het Zweedse Stockholm dinsdagmiddag bekend.

Moeyaert wordt bekroond voor zijn “grote en diverse” oeuvre, dat meer dan vijftig titels omvat. Zijn werk werd gepubliceerd in twintig landen.

De jury roemt Moeyaerts schrijfstijl. “Zijn compacte en muzikale taalgebruik trilt van de onderdrukte emoties en het onuitgesproken verlangen.” Het meest recente boek van Moeyaert, Tegenwoordig heet iedereen Sorry, verscheen in 2018 en wordt door de jury “een messscherp, emotioneel beladen portret” genoemd.