MAERLANT-ATH. LLN. WAREN IN DE FRIEDRICHSTRASSE, BERLIJN. MAERLANT-ATH. LLN. ZAGEN SCHILDERIJEN VAN C.D.FRIEDRICH.CASPAR DAVID FRIEDRICH (1774-1840), ROMANTISCH DUITS SCHILDER – FRIEDRICHSTRASSE: STRAAT IN BERLIJN TUSSEN CHECKPOINT CHARLIE EN STATION FRIEDRICHSTRASSE – CASPAR DAVID FRIEDRICHSTRASSE: ROMAN VAN CECILE WAJSBROT, FRANSE SCHRIJFSTER VAN POOLSE/JOODSE AFKOMST…

Het volgende schreef Marijke Arijs in De Standaard der Letteren van 17 mei 2019.

In Caspar David Friedrichstraße laat Wajsbrot een Oost-Duitse dichter de stilte verbreken. De man wordt geacht in Berlijn een nieuwe straat in te wijden, de Caspar David Friedrichstrasse, genoemd naar de romantische schilder die leefde van 1774 tot 1840, maar gaat zijn boekje flink te buiten. Hij neemt het woord en zal het meer dan honderd bladzijden lang niet meer afgeven, want ‘we doen niet altijd wat van ons wordt verwacht’. In zijn ellenlange monoloog praat hij negen schilderijen van Caspar David ­Friedrich aan elkaar. En passant duwt hij het publiek zijn halve levensverhaal door de strot. Zijn persoonlijke geschiedenis is grondig verweven met de collectieve geschiedenis, die op haar beurt weerspiegeld wordt in zijn analyse van het werk van de schilder met wie hij zich sterk verbonden voelt.

Vier sterren (op vijf) gaf Marijke Arijs aan het boek. Ik las het en ik vind het interessant, mooi en aanbevelenswaard, zeker voor wie Berlijn (een beetje) kent en voor wie naar die negen (en meer) schilderijen van C. D. Friedrich wil kijken.

 In 2003 was ik op het eiland Rügen, o.a. om de krijtrotsen te zien die C.D. Friedrich er geschilderd had