TAALFILOSOFIETJE ‘SPOOR’…GULDEN SPOOR, TREINSPOOR

zie, daar is een spoor van de Berlijnse Muur

DE SPOOR, vrouwelijk, in het Middelnederlands SPORE: puntig uitsteeksel, metalen punt aan een rijlaars om een paard aan te drijven. In het Frans ‘éperon’, in Oudfrans ‘esperon’…met  dezelfde oorsprong als in het Nederlands!

Hoewel ik in geen Brugse of Blankenbergse boekhandel  geen exemplaar van DE LEEUW VAN VLAANDEREN of DE SLAG DER GULDEN SPOREN van Hendrik Conscience vind, besef ik wel dat de meeste Vlamingen (ook Nederlanders?) het woord SPOOR in deze betekenis kennen.

In de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk hangen er nagemaakte gulden sporen. Na die veldslag in 1302 en na de Vlaamse overwinning op Franse ridders met gulden (verguld = met goud belegde) sporen, werden deze sporen buitgemaakt en in die Kortrijkse kerk opgehangen.

HET SPOOR, onzijdig, in het Middelnederlands SPOR en SPOOR: indruk, afdruk, door iets iemand achtergelaten…later ook ‘tramspoor’ en ‘treinspoor’