06/05: HET 4DE LJ. D’OEFENSCHOOL BEZOEKT BRUSSEL. THEMA: BELGIË EN DE MONARCHIE. EEN WANDELING NAAR DE GROTE MARKT, MANNEKE EN JEANNEKE PIS EN DE KONINGSGALERIJ STOND OOK OP HET PROGRAMMA

In het 4de lj. leert men over de Belgische monarchie, ook over de Belgische Omwenteling in 1830, over de koningen van Leopold I tot Philip. In Brussel gingen ze er enkele sporen zoeken op  hierboven genoemde plekken. In het Belvue-museum voerden ze moeilijke, speelse opdrachten uit, waarvoor ze na goede afloop een badge ontvingen.

Juf Cindy Dewulf en meester Michel Daschot organiseerden de uitstap.  Oud-Maerlant-ath.-leraar Jaak Coudeville gaf op enkele plekken wat uitleg. Judith Swart en de moeder van Michel Daschot waren ook begeleiders.

Ze vernamen iets over de belegering en brand van de Grote Markt in 1695 en de heropbouw onmiddellijk erna, ook over het gotische stadhuis en de gildehuizen

Everhard ’t Serclaes was een Brusselaar die met zijn leger tegen de graaf van Vlaanderen versloeg. Over zijn arm wrijven betekent geluk en terugkeren naar Brussel.

 

Was Manneke Pis de verloren gelopen zoon van een Brussels burgemeester, die plassend werd teruggevonden op de plek waar zijn beeldje nu staat? Of was het een symbool van vruchtbaarheid op de plaats waar een bron, een fontein was. I, 1619 kreeg Jerome Duquesnoy de opdracht het beeld te maken.

 

Jeanneke Pis is van veel latere datum, van 1987. De lokale bevolking wou in dit zijstraatje van de Beenhouwersstraat war meer toeristen zien.

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn midden 19de eeuws. Er zijn nogal wat voorname winkels.

In 1912 zorgde Neuhaus voor een vernieuwing door chocolaatjes op de markt te brengen met een vulling van fruit, fijngemalen noot, allerlei crèmes en zelfs likeuren: “pralines”, omdat de vorm ervan deed te denken aan de geroosterde en van een suikerlaagje voorziene noten van de markies de Praslin.