12/03/2019/ DE BELGISCHE PREMIER MICHEL EN DE DUITSE BONDSKANSELIER ONTMOETTEN ELKAAR IN HET BUNDSESKANZLERAMT, WAAR MAERLANT-ATH.-LLN. OOK WEL EENS WAREN.

Eregasten komen via de prestigieuze hoofdingang binnen, met ervoor het bronzen beeld ‘BERLIJN ‗ van Eduardo Chillida (Spanjaard).

in het gebouw is er een speciale plek voor persconferenties. Daar gaven beide regeringsleiders verslag uit, o.a. over de BREXIT.

Bij Berlijnschoolreizen waren leerlingen wel eens te gast in het Kanzleramt,

in 2004 werden ze zelfs door de toenmalige kanselier Gerhardt  Schröder ontvangen.

In Duitsland is de bondskanselier het hoofd van de regering en hij / zij kiest de ministers en bepaalt de lijnen van de politiek. 

Het Gebouw

de Willy Brandtstraße, tegenover het Huis der Afgevaardigden (Löbe-Haus) en het kijkt ook uit op de Rijksdag.

1994: wedstrijd voor de bouw van een ambtswoning voor de bonds-kanselier . Het ontwerp van Axel Schultes en Charlotte Frank haalt het. 1997 : eerste spadensteek. Op 2 mei 2001 neemt de kanse-lier er zijn intrek. Het centrale gebouw, kubusachtig is 36m. hoog. In dit gebouw heeft niet alleen de kanselier zijn kantoren, ook zijn/haar administratie is er, er zijn conferentie– en vergaderzalen.

De Berlijners hebben er al bijnamen voor : wasmachine, Kohlosseum (Helmut Kohl, bondskanselier van1982 tot 1998 hielp mee Schultes plan te kiezen, maar kon er nooit in komen resideren), de witte sfinx van de Spree.

Er is een moderne verwarmingscentrale geïnstalleerd die met biodie-sel werkt, die een warmte-koude-koppeling heeft. Overtollige warm-te wordt in de zomer in een zoutlaag op 300m diepte opgeslagen. En op het dak is er een zonnepaneel van 1300 vierkante meter