HERMAN UYTTERSPROT: EEN ONLANGS VERSCHENEN BIOGRAFIE VAN EEN INVLOEDRIJKE HOOGLERAAR DUITSE LITERATUUR

Eind vorig jaar verscheen de biografie van Herman Uyttersprot. Joris Dedeurwaerder (1935), een oud-student schreef het boek van meer dan 700 blz. over zijn bewonderde hoogleraar Duitse literatuur en Geschiedenis der voornaamste moderne letterkunden aan de Gentse Rijksuniversiteit.

Twee oud-leraren van het Maerlant-atheneum, Frits Standaert (1936) en Jaak Coudeville (1944) zijn ook oud-studenten van Uyttersprot (Sprotje noemde men hem).

Uyttersprot, geboren in 1909 en gestorven in 1967 was een gedreven docent en een eminent kenner van de Duitse literatuur, tot in Duitsland bekend. Hij gaf onvergetelijk maandenlang les over Kafka, Heine, Heym, Rilke,

Johnson e.a. De broer van Frits Standaert, was een hele poos zijn assistent, zijn geassocieerd docent. En hij Eric Standaert schreef zelf een biografische kunstboek over de Blankenbergse kunstschilder Willem Van Hecke (1893-1976) – van impressionist naar expressionist en verder -, van wie enkele werken te bewonderen zijn in het Blankenbergse stadhuis (schepenzaal)