TOERISTISCH TAALFILOSOFIETJE: REIMS. MAERLANT-ATH.-LLN WAREN ER IN 1976 OP SCHOOLREIS. REIMS HOOFDSTAD DER REMERS, STAD VAN CLOVIS

Over Reims zal ik voor het eerst in het 4de lj. hebben gehoord. Het was de stad waar Clovis, die Merovingische koning werd gedoopt. De schoolplaat die die gebeurtenis afbeeldt, zie ik nog min of meer voor me.

De tweede keer dat ik over Reims las, zal in de 4de Latijn-Griekse zijn geweest…dat was toen het derde middelbaar, het jaar dat men uit Julius Caesars DE BELLO GALLICO las (en leest). De Keltische volksstam daar was die der Remi – in het Nederlands REMERS- naar wie de stad is genoemd. Het gebied behoorde in die net voorchristelijke tijden tot BELGICA. Nu noemen de streek rond Reims ‘Champagne’ en we denken aan sprankelende wijn, door weinig andere wijnsoorten in prijs te kloppen. ’Champagne’ komt van het populaire Latijn ‘campania’, dat landschap betekent.

In Reims bezoeken allen de bisschopskerk, de wondermooie voorbeeldig-gotische kathedraal.

De directeur deed dit vorig weekend n.a.v. zijn verjaardag…in 1978 waren leerlingen van RNS/KA Blankenberge er ook gretige bewonderaars.