26 OKT.: LLN. 6DE LJ. D’OEFENSCHOOL OP DE DUITSE SOLDATENBEGRAAFPLAATS VLADSLO, VOORAL BEKEND DOOR KÄTHE KOLLWITZ’ TREUREND OUDERPAAR

Het derde luik van de uitstap naar de Westhoek: bezoek aan de Duitse soldatenbegraafplaats in Vladslo. Jaak Coudeville, oud-leraar Nederlands/Duits in het Maerl.-Ath. gaf er een beetje uitleg over de begraafplaats, die een tuin van de eeuwigheid is, over de 25.644 jongens die er in graven van twintig zijn begraven, over Peter Kollwitz vooral die in de buurt op 18-jarige leeftijd doodgeschoten werd. Over Karl Kollwitz, zijn vader, dokter voor de armen in Berlijn had hij het en natuurlijk ook over Käthe Kollwitz, Peters moeder, een grote kunstenares, die eerst niet zo gekant was tegen de vrijwillige indiensttreding van haar zoon, die voor het vaderland wou strijden, maar later hevige tegenstandster van oorlogsgeweld werd en die het indrukwekkende beeldenpaar TREUREND OUDERPAAR maakte, dat achttien jaar na Peters dood tot stand kwam.

Een oud-leerling (1948, denk ik) van de Blankenbergse Rijksnormaalschool, RAF SEYS, schreef een boekje over de kunstenares en het beeld: KÃTHE KOLLWITZ IN VLAANDEREN.