(TE) LANGE LEERLINGEN-EN LEERKRACHTENRIJ, HONGERIG NAAR EEN LEKKERE HAMBURGER OF VEGEBURGER TIJDENS DE JOETZ-MIDDAGSPEELTIJD OP 2 DEC.

Degenen die wachtten op die burger of er happen in namen, genoten ondertussen van de muziek van MNM DJ 5napback.

Hoog in het noorden van Duitsland, op het punt waar de Elbe zich van een rivier tot een bescheiden zeearm verbreedt, ligt Hamburg, stad met anderhalf miljoen inwoners. Halverwege de 19de eeuw namen emigranten uit Hamburg een vleesgerecht mee naar de Verenigde Staten dat daar mettertijd zou uitgroeien tot de populairste snelle hap aller tijden.

De hamburger werd aanvankelijk zonder broodje geserveerd; het kwam er in 1912 bij. In het begin van de jaren dertig verdrong de hamburger in de Verenigde Staten de hot dog als populairste snelle hap. Men zag het woord aan voor een samenstelling van ham en burger, hoewel er geen ham aan te pas kwam. Burger werd nu een achtervoegsel voor allerlei gerechten, zoals de cheeseburger en de fishburger. In Nederlandse woordenboeken is de hamburger voor het eerst aangetroffen in 1938, maar de opkomst van dit gerecht dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

p1400702-003