BENTEN KONINGS (5DE LJ. D’OEFENSCHOOL) WINT WEST-VLAAMSE DAVIDSFONDS-JUNIOR-JOURNALISTWEDSTRIJD 3DE GR. BASISSCHOOL.ZIJN TEKST IS HIER GEPUBLICEERD

Eerder dit jaar won Benten Konings, zoon van cultuurschepen Philip Konings en leerling van het 5de lj. d’Oefenschool -klas van Silke Vantournhout – de Blankenbergse finale en nu ook de West-Vlaamse. (prijsuitreiking in De Panne) Meer dan 50 West-Vlaamse afdelingswinnaars deden mee. Het thema: ‘ANDERS MAAR TOCH GELIJK’.

“De ark van Anders”

Er was eens een paard met koeienvlekken. Zijn naam was Anders. Anders was niet blij met zijn vlekken. De andere paarden lachten hem uit.

Op een dag besloot Anders om met een boot naar een onbekend eiland te varen om daar alleen te gaan wonen. Weg van de pesterijen van de andere paarden.

Hij liep door het bos op weg naar de oever. Plots hoorde hij een raar geluid: kwiek, kwiek… Daar zat een kikker op een steen. Anders vroeg hem waarom hij kwiekte en niet kwaakte. De kikker vertelde dat hij daar niets aan kon doen, dat kwieken ging vanzelf. Zijn vrienden wilden niet meer samen met hem zingen. Anders vroeg aan de kikker om mee te gaan.

Naar waar? Naar een eiland waar iedereen gelijk is of je nu kwaakt of kwiekt.
Dat vond Kenny de kikker een goed idee.

Samen liepen ze verder door het bos en toen zagen ze plots een tijger. Ze wilden snel weglopen uit schrik om opgegeten te worden. Maar de tijger riep STOP! Hij vertelde dat hij geen vlees lustte en vegetarisch was en thuis was weggelopen omdat hij daar ruzie over maakte met zijn familie. Anders vroeg aan de tijger om mee te gaan.

Naar waar? Naar een eiland waar iedereen gelijk is of je nu vlees eet of niet.
Dat vond Tony de tijger een goed idee.

Ze waren nu al met drie. Ze kwamen bij een plas water. Er stond een flamingo op twee poten in plaats van op één. De andere flamingo’s lachten hem uit. Anders werd boos en joeg de flamingo’s weg. De flamingo op twee poten bleef alleen achter. Anders vroeg aan de flamingo om mee te gaan.

Naar waar? Naar een eiland waar iedereen gelijk is of je nu op één poot staat of op twee.
Dat vond Fons de flamingo een goed idee.

De vier dieren zagen een beetje verder een groep nijlpaarden. Eén nijlpaard was erg dun en zat alleen in een hoekje. De andere dikke nijlpaarden vonden hem maar een zielige dunnerd.  Het nijlpaard huilde. Anders vroeg aan het nijlpaard om mee te gaan.

Naar waar? Naar een eiland waar iedereen gelijk is of je nu dik bent of dun.
Dat vond Niko het nijlpaard een goed idee.

In de lucht zagen ze een vleermuis vliegen. Heeuu? Dat kan toch niet, een vleermuis overdag? Anders vroeg waarom hij niet aan het slapen was. De vleermuis vertelde dat hij bang was in het donker en liever in het licht speelde maar zijn vrienden deden net het omgekeerde. Dat vond hij niet leuk. Anders vroeg aan de vleermuis om mee te gaan.

Naar waar? Naar een eiland waar iedereen gelijk is of je nu ’s nachts slaapt of overdag.
Dat vond Vince de vleermuis een goed idee.

Met zes kwamen ze aan de oever. Ze verdeelden de taken om een boot te maken met alles wat ze vonden in het bos, van hout tot gras. Dat ging supersnel.

Vince de vleermuis kon helpen want hij moest niet slapen.
Fons de flamingo stond stevig op zijn twee poten om de planken vast te houden.
Tony de tijger maakte voor de werkers een lekkere paddestoelensalade.
Nico het nijlpaard was smal genoeg om tussen de planken te kruipen.
Kenny de kikker kwiekte intussen een leuk deuntje, veel leuker dan een kwaakliedje.
En Anders was gewoon gelukkig met zijn nieuwe vrienden. Hij besloot de boot een naam te geven: de ark van Anders.

De ark van Anders was klaar om te vertrekken. De zes vrienden gingen aan boord. Op zoek naar een eiland waar iedereen gelijk is. Ze vaarden verder en verder tot ze aan een mooi onbewoond eiland kwamen. Ze gingen aan land en noemde hun eiland Diversiland.

Het was er heel leuk, geen ruzie en geen haat. Maar het was ook een beetje saai en iedereen miste zijn famillie en vrienden. Na enkele weken keerden ze terug naar huis en namen ze afscheid van Diversiland.

Wat was iedereen blij dat de zes dieren terug thuis waren.

De paarden waren blij dat er terug meer kleur was in de wei.
De kikkers waren blij dat het gekwaak minder eentonig was.
De vleermuizen waren blij dat er iemand de wacht kon houden overdag.
De nijlpaarden waren blij dat er terug een smal nijlpaard was voor fijne klusjes.
De flamingo’s waren blij dar er weer een stevige flamingo was om te helpen.
De tijgers waren blij dat er eens iets anders op het menu stond.

Het werd een groot feest in een land waar niet iedereen gelijk is, maar allemaal verschillend. Maar dat kan ook leuk zijn Party!