ANDREW WILES WINT ABELPRIJS VOOR WISKUNDE. LERAAR WISKUNDE OLBREN DEPAEPE GUNT DE WINNAAR VAN DE WEDSTRIJD VERGELIJKING ‘x^n+y^n = z^n met n > 2’ EEN BONGOBON SAUNA EN BUBBELS VOOR TWEE.

Ik las in De Standaard van 16/03/2016: Hoogste eer voor een koppige wiskundige Einstein slaat natuurlijk alles en iedereen, en Stephen Hawking in zijn rolstoel komt ook nog een eind, maar als er de jongste eeuw één wiskundige een snaar heeft geraakt bij het grote ­publiek, dan is het wel Andrew Wiles. Exotisch genoeg om er met verwondering naar te kijken, maar tegelijk menselijk genoeg om nog een van ons te zijn. Hij kraakte een eeuwenoude breinbreker, waaraan ook al een sappig verhaal verbonden was. En hij hielp er de wiskunde nog mee vooruit ook. Reden genoeg om hem de Abelprijs te geven, vond de Noorse Academie voor Wetenschappen en Letteren.

Andrew-Wiles-Quotes-4

Wiskundeleraar Olbren Depaepe schrijft me:

Andrew Wiles bewees in 1994 eindelijk “de laatste stelling van Fermat” : een eenvoudige hypothese door Pierre de Fermat  in de kantlijn van een wiskundeboek geformuleerd, doch een hypothese die meer dan 350 jaar op haar bewijs heeft moeten wachten.

Alvorens de laatste stelling van Fermat te kunnen uit te leggen is het aangewezen eerst toe te lichten wat Pythagorische drietallen zijn. Dit zijn natuurlijke getallen die voldoen aan de vergelijking x^2+y^2=z^2 , waarin we de stelling van Pythagoras herkennen. Een voorbeeld van zo’n Pythagorisch drietal is (3,4,5) omdat 3^2+4^2=5^2. We kunnen dus stellen dat de vergelijking x^2+y^2=z^2 oplossingen heeft die bestaan uit positieve, natuurlijke getallen. Immers we kennnen zo’n oplossing: (3,4,5)

 De laatste stelling van Fermat zegt nu dat men voor dezelfde vergelijking, maar nu met machten groter dan 2, nooit een oplossing kan vinden die bestaat uit positieve natuurlijke getallen. Of juister geformuleerd:

” De vergelijking x^n+y^n = z^n heeft geen oplossingen voor n > 2 die bestaat uit positieve natuurlijke getallen.”

Een eenvoudige stelling dus waarvoor Andrew Wiles in 1994 een bewijs vond van meer dan 100 pagina’s waar hij meer dan 7 jaar lang in isolement aan had gewerkt en waarvoor hij in 2016 de Abelprijs, het equivalent van de onbestaande Nobelprijs voor de wiskunde, in ontvangst mocht nemen!

luten feest P1190954 (67)

PS: Mocht iemand toch voor de vergelijking  een oplossing (x,y,z) vinden bestaande uit positieve natuurlijke getallen, gelieve deze dan door te mailen naar OlbrenDepaepe@hotmail.com. De winnaar maakt kans op een bongobon “Sauna en bubbels voor twee”