Taalfilosofietje: NEW YORK, EERST BEWOOND DOOR LENAPE-INDIANEN, HEETTE ACHTEREENVOLGENS NOUVELLE-ANGOULEME, NEUF-AVESNES EN NIEUW-AMSTERDAM

Er verbleef/verblijft  wel eens een leerling of een leerkracht van de school in die stad in het gebied dat in 1625 zowel Nieuw-België als Nieuw-Nederland werd genoemd.

Het was Verrazzano (die van de brug), die voor Frankrijk voer, die de stad in 1524 Nouvelle Angoulème noemde. Protestantse Waalse families noemden in 1624 de plek Neuf-Avesnes en kort erna, toen Peter Minuit, een Waalse protestant, maar Rijnlander van geboorte, in dienst van de Nederlandse West-Indische Compagnie er gouverneur werd,kreeg  de stad de naam  Nieuw-Amsterdam.  In 1664 veroverden de Engelsen de stad en naar de hertog van York noemde men de plek New-York. De stad was in die tijd een smeltkroes van culturen en het Nederlands was er de lingua franca en de taal van de officiële documenten.

 HAD HET NEDERLANDS DE WERELDTAAL KUNNEN WORDEN?

Lezers die een foto van New York (met zichzelf erop) hebben, mogen me die snel opsturen : jaak.coudeville@telenet.be