KERSVERSE DOCTOR IR. NIC DEBUSSCHERE – OUD-LL. 2006 – VERWOORDT ZELF IN GEWONE MENSENTAAL WAAROVER ZIJN DOCTORALE STUDIE HANDELT

“Een stent is een klein buisvormig metalen apparaatje dat op minimaal invasieve wijze in een vernauwd bloedvat wordt geplaatst om zo voldoende bloedstroom te garanderen. Deze stents blijven na implantatie permanent in het lichaam aanwezig en dit zorgt voor enkele nadelige neveneffecten. Zo vormt zich na verloop van tijd littekenweefsel rond de stent zodat het bloedvat opnieuw vernauwt, of kan er in zeldzame gevallen plots een bloedklonter ontstaan. Om dit tegen te gaan is er recent een nieuw type stent ontwikkeld, de zogenaamde biodegradeerbare stent. Deze stents worden langzaam afgebroken in het lichaam om uiteindelijk volledig te verdwijnen. Zo krijgt het bloedvat de kans om te genezen en worden negatieve effecten op lange termijn vermeden. Er is echter weinig geweten over het mechanisch gedrag van deze stents: zijn deze biodegradeerbare materialen voldoende sterk om het bloedvat te ondersteunen? En hoe evolueert die sterkte doorheen de tijd? Nic ontwikkelde tijdens zijn onderzoek geavanceerde wiskundige materiaal- en degradatiemodellen gebaseerd op experimentele observaties die het mogelijk maken het mechanisch gedrag van biodegradeerbare stents te onderzoeken via computersimulaties. Nu kan men de eigenschappen van deze stents en de interactie met hun biologische omgeving op een efficiënte manier bestuderen en voorspellen.”

zie ook: http://maerlantkrant.be/2016/02/23/23022016-18u-oud-leerling-2006-nic-debusschere-is-doctor-in-de-ingenieurswetenschappen-biomedische-ingenieurstechnieken/