GEOGRAFISCH, HISTORISCH TAALFILOSOFIETJE: ALTBELGIEN – NEUBELGIEN

NEUBELGIEN is een oude benaming voor het Duitstalige gebied in België dat in 1920 bij België ging behoren (Eupen, Sankt-Vith). Men spreekt er Duits. ALTBELGIEN is een oude benaming voor het vroeger Duitstalige gebied rond Aarlen dat al van in 1830 bij België is. Men spreekt er geen Duits meer in de stad die in het Duits AREL heet. In Arlon spreekt men Frans.  ALTBELGIEN en de Gaume, de streek rond Virton heten Belgisch Lotharingen.

Het is de Slag om Verdun – die op 21 februari 1916, exact 100 jaar geleden dus, begon, een stad in Lotharingen (Lorraine) die me ook aan dat Belgisch-Lotharingen, dat het Areler Land en de Gaume omvat,  deed denken. Overigens het hele gebied dat Lotharingen heet, kreeg die naam van Lotharius,  de kleinzoon van Karel de Grote, en die kleinzoon doet ons dan weer denken aan 843, aan het Verdrag van Verdun, aan Lotharingen, dat zo vaak oorzaak was van strijd tussen Frankrijk en Duitsland.

foto met drie meisjes: Kelly Dalle, Wenny Gurdebeke, Birgit Vandierendont…op GWP in Eupen in 1993

foto met jongens: het jongetje eerste rij links is een oud-leraar…1953 in Bois d’Arlon op kamp