ZOUZOU EN CHOKRI BEN CHIKHA VANDAAG IN DE MORGEN…DE EERSTE IN ‘ZENO’: “DOOR IN JE ZETEL TE ZITTEN, VERANDER JE NIETS, CHOKRI IN DE BIJLAGE ‘DE VERZOENING’ (MET SVEN GATZ) IK “WAS EEN àNDERE MINISTER GEWEEST”…EN WIE ZOU NIKKIE ZIJN? STAAT ZE OP DE FOTO?

Zouzou heeft het o.a. over discriminatie en over zijn rebellie die in Blankenberge is ontstaan…”In Blankenberge waren wij in onze kindertijd de enigen met een migratieachtergrond, en dat had natuurlijk gevolgen. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik smoorverliefd was op een meisje in mijn klas. Nikkie heette ze. Op woensdag was ze jarig. Ik had een cadeautje voor haar gekocht, en ik hoopte dat ik zou worden uitgenodigd op haar verjaardagsfeestje. De bel ging, en ik hoorde iedereen van de klas “Tot straks” zeggen tegen elkaar, behalve tegen mij. Ik wist waar Nikkie woonde, ik ben naar de straat van haar gefietst, en vanaf een afstand zag ik hoe al mijn klasgenoten er arriveerden voor het feestje. Ik stond daar, met mijn cadeautje in mijn handen. Dat is keihard. Daar is min rebellie ontstaan, denk ik. Ik heb altijd een grote gevoeligheid voor onrechtvaardigheid gehad…”

 

In DE VERZOENING praten mensen die met elkaar in de clinch hebben gelezen met elkaar, verzoenend. Peter Vandermeersch met Ivan De Vadder, Johan Vande Lanotte en Sophie Dutordoir e.a. ook Chokri Ben Chikha en cultuurminister Sven Gatz. BEN CHIKHA:Ik mis een globale aanpak. Als cultuurminister zou ik persoonlijk prioriteit maken voor een marshallplan, over de partijgrenzen en departementen heen. Cultuur is ook verweven met onderwijs, interculturaliteit en werkgelegenheid…Als je zaken als discriminatie, leerachterstand en kansarmoede wilt aanpakken, moet je daar een overkoepelend plan voor uitwerken” GATZ: “Ik ben ook te vinden voor een overkoepelend plan…maar je mag de rol van cultuur ook niet zo breed trekken dat je je verliest. Ik werk liever ook naar enkele concrete doelen toe. Zoals cultuurparticipatie en –educatie. Er zijn nog altijd drempels waardoor veel mensen niet in contact komen met cultuur”…