150 JAAR + 8 DAGEN GELEDEN BESTEEG LEOPOLD II DE TROON. OP TAL VAN PLAATSEN STAAT EEN MONUMENT WAAROP HIJ ZIJN PAARD BESTEGEN HAD. IN HET PARLEMENT STONDEN LLN. BIJ ZIJN BORSTBEELD. EEN ZEER CONTROVERSIËLE FIGUUR WAS/IS LEOPOLD II.

Nu wordt weer de vraag gesteld of men bijvoorbeeld op het Troonplein in Brussel, waar een standbeeld van de tweede Belgische vorst staat, ook niet een monument voor de slachtoffers van het koloniale regime zou plaatsen

Historica Gita Deneckere schrijft over de jonge Leopold (II): De kleine Leopold groeide op tot een zeer zelfbewust kereltje, ‘levendig en slim’, ‘zeer origineel en zeer sluw’. Zijn vader noemde hem vaak ‘de kleine tiran’

Leopold I maakte zich (in 1850) grote zorgen over Leo (15j) , die zo ‘oppervlakkig’ was…Hij was ook wispelturig en zat vol grillen, zonder daarom echt levendig te zijn. De prins liep er de kantjes af…Het benieuwde de koning…Onkunde en onwetendheid waren het bewijs van ongeschiktheid…De studiehouding va zijn oudste zoo stemde de koning dan ook erg ontevreden.