🌄 HALLOWEEN, DAT VOORAVONDFEEST VAN ALLE HEILIGEN, IN D’OEFENSCHOOL + EEN GEDURFD TAALFILOSOFIETJE (DEEL 2: KLEUTERS)

Halloween is een feest dat vooral in Amerika populair is: een feest van pompoenen waarin enge gezichten worden uitgesneden en waarbij kinderen de deuren langsgaan om om snoep te vragen. Het vindt plaats op 31 oktober en is sterk verbonden aan de dag erna: Allerheiligen, een feestdag ter ere van alle heiligen. In het Engels heette Allerheiligen vroeger All Hallows (tegenwoordig: All Saints’ Day). Halloween is een inkorting van All Hallow Even, waarin even ‘vooravond’ betekent. Het feest wordt immers gevierd tijdens de vooravond van Allerheiligen.

Hallow is een verouderd Engels woord voor ‘heilig’. Maar sinds het boek Harry Potter and the Deathly Hallows verscheen, is dit oude woord weer bij veel mensen bekend geraakt.

Ik vraag me af of ‘HALLO’, die informele groet om de aandacht te trekken, dat telefoontoestelwoord, er niet mee verwant zou kunnen zijn. Zou men met HALLO = HALLOW oorspronkelijk misschien een heilige groet hebben willen uitdrukken? (Deze suggestie vind ik NIET in etymologische woordenboeken!)