25/03 : ARTISTIEK TAALFILOSOFIETJE : NACHTWACHT – RONDE DE NUIT – NACHTWACHE – NIGHT WATCH – ZOU OBAMA WETEN WAT EEN NACHTWACHT IS?

DE NACHTWACHT stelt een schuttersgilde voor – een groep kloveniers/kolveniers –   die op een schietbaan, op doelen, gaan oefenen. DE DOELEN is vaak de naam van zo’n vereniging, vaak ook van een café.

Leraar muzikale opvoeding Jan Devos (lic. kunstgeschiedenis)  corrigeerde de vorige tekst “Een nachtwacht is een schuttersgilde…

“De nachtwacht” is een titel die dit groepsportret van de kloveniersgilde pas in de 18de eeuw kreeg doordat het pigment donkerder was geworden. Men wist toen niet meer zo goed waarvoor het schilderij stond. Een nachtwacht is dus geen schuttersgilde – een groep kloveniers….. 

REMBRANDTs NACHTWACHT in het Amsterdamse Rijksmuseum  is inderdaad de betoverendste achtergrond waar de Amerikaanse president voor heeft gestaan voor een toespraak. Vinden ze in BOZAR ook zo’n fascinerende plek?